Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Zweedse dansen

Toen wij in 1994 kennis maakten met de Zweedse volksdansen, werden we er direct door gegrepen. Het gevoel dat je kunt creëren door op deze prachtige muziek in een golvende balans met je partner over de dansvloer te bewegen, is nergens mee te vergelijken.

Zodra de ontspanning in de bewegingen, de techniek in de passen en de balans in je eigen lijf en met je danspartner samenvallen, ontstaat er iets magisch.

Sinds onze eerste kennismaking met de Zweedse dansen hebben we in Zweden en in Nederland vele workshops en cursussen gevolgd en zo steeds meer dansen en finesses geleerd.

In onze workshops en dansfeesten willen we de sfeer en het plezier van de Zweedse dansen graag met je delen. In het activiteitenoverzicht kun je zien wanneer je Zweeds kunt dansen in Wageningen.

Achtergrond van de Zweedse dans

In Zweden kom je dansen tegen die je ook elders in West-Europa tegenkomt, zoals de Wals, de Schots en de Mazurka. Daarnaast is er in Zweden in de 17de eeuw een grote invloed vanuit Polen geweest. Veel studenten uit hogere kringen kwamen naar Zweden en brachten hun eigen dansen mee. Veel van deze dansen hadden een langzaam begin met lopen en een sneller vervolg. Deze structuur zie je tegenwoordig ook nog in de Zweedse Polskor terug. De Polska heeft vaak een begin met lopen en daarna een stuk met veel samen ronddraaien.

In Zweden wordt bij voorkeur gedanst op live muziek. De muzikanten spelen dan ook een grote rol bij de belevenis van de dansers. Instrumenten die veel gebruikt worden bij het begeleiden van de dansers zijn de viool en de accordeon.

Veel van de Zweedse dansen waren rond het begin van de 20ste eeuw bijna verdwenen. Gelukkig hebben vele onderzoekers door middel van veldwerk in de dorpen de dansen kunnen vastleggen zodat wij ze nu nog steeds kunnen dansen.

Zweedse dansen kunnen globaal worden ingedeeld in vier groepen:

  • Songdans. Dit zijn dansen, veelal in een lange slinger met een laag tempo, waarbij gezongen wordt als begeleiding. Vroeger danste men in zo’n lange slinger door het hele dorp als er festiviteiten waren.
  • Turdanser. Dit zijn gechoreografeerde figuurdansen, die bijvoorbeeld in een square worden gedanst.
  • Gammaldans. (oude dansen) Deze categorie zou je de ballroomdansen van Zweden kunnen noemen. Hieronder vallen onder andere de Hambo, Vals, Schottis, Polka en Mazurka. Tegenwoordig rekent men er ook wel de Foxtrot e.d. onder.
  • Polskor. (dorpsdansen) Dit zijn de regionale of dorpsdansen, dat wil zeggen de dansen die er in elk dorp net weer anders uitzien, maar wel onder dezelfde noemer vallen. De Polska zou je de nationale volksdans van Zweden kunnen noemen, omdat die overal gedanst wordt.

In de workshops die wij geven, concentreren wij ons op de Polskor en Gammaldans.

De sfeer van de Zweedse dans wordt door veel dansers omschreven als: harmonie met een partner, zweven op golven, sentimentvol, zaligheid, knus, samen in balans. Je zou de Polska als een soort Zweedse variant op de Tango kunnen zien!

Een voorbeeld van Bingsjö polska vind je hier:
https://www.youtube.com/watch?v=g15pTfr0ZzA

Op deze video zie je prachtig hoe de Hambo gedanst wordt:
https://www.youtube.com/watch?v=vQuzdLd6iwM

en van een wat snellere dans (Polssdans frå Finnskogen) vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=hB1RJaVBBRk

Advertentie