Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Onze dansgeschiedenis

Wij zijn allebei begonnen met internationale volksdansen, Leo in Nijmegen en Elske in Gorredijk. In 1992 hebben wij elkaar ontmoet bij volksdansvereniging Wieledansers in Wageningen. Daar hebben we met heel veel plezier gedanst, activiteiten georganiseerd en een tijd in het bestuur gezeten.

Wij dansen polskor in Zweden

In 1994 maakten wij voor het eerst kennis met de Zweedse dans. Vanaf dat moment hebben we in Nederland en in Zweden allerlei cursussen en workshops gevolgd om de finesses van de Zweedse dansen te leren.

Dit bleek een hele andere tak van sport te zijn dan het internationale programma dat we al kenden. Meer over de Zweedse dansen kun je hier lezen.

In diezelfde periode zijn we ook meer Nederlands gaan dansen. We hebben een aantal jaren bij de optreedgroep van Marnix uit Apeldoorn gedanst en van 1998 tot 2004 hebben we bij Pieremachochel in Utrecht les gegeven (Elske) en gedanst (Leo).

Sinds 2002 geven wij op dinsdagavond internationale volksdansen bij Nirkoda in Veenendaal. Leo doet de beginners- en halfgevorderde dansen en Elske de halfgevorderde en gevorderde dansen.

In 2020 zijn we begonnen om zelf meer Zweeds te dansen en zijn we een groep gestart voor gevorderde volksdansers op vrijdagmiddag.

Met Pieremachochel optreden in Zuid Korea
Al 20 jaar geven we met veel plezier les
bij Nirkoda in Veenendaal

Meer over Leo

Ik heb al meer dan 20 jaar ervaring als danser en dansdocent Internationale volksdans.

Het is allemaal begonnen bij volksdansgroep Lindenholt in Nijmegen. Daarna danste ik jaren lang bij de Wieledansers in Wageningen en ook in diverse optreedgroepen: Met Iduna (Heijen) trad ik op in de Oekraïne, Frankrijk en Turkije, met Nitsanim (Den Haag) in Japan bij het Paleis Huis ten Bosch Project en in Polen. Met Ratatouille (Nijmegen) trad ik op in Nederland, met de Wieledansers in Duitsland en Hongarije, met de Pomhorst (Wageningen) in Slowakije.

Tot 2004 danste ik bij de Nederlandse groep Pieremachochel (Utrecht) in Nederland, Zweden, Polen en Zuid-Korea.

In de zomer van 2002 voltooide ik de middenkaderopleiding volksdansleider.

Vanaf 2021 geef ik op maandagavond les bij Igra in Tiel (alle dansniveaus).

Ik ben momenteel niet beschikbaar voor jaarcursussen. Wel vind ik het leuk workshops te geven voor bijv. bruiloften en andere feesten, teambuildingsbijeenkomsten, sportclubs, vriendenclubs, vriendinnenclubs, braderieën, scholen. Kortom alle bijeenkomsten waar mensen voor de gezelligheid bij elkaar zijn en die nog nooit gevolksdanst hebben.

workshop op braderie

Meer over Elske

Toen ik 10 jaar was zette ik mijn eerste volksdanspassen bij een kindergroep in Gorredijk. Sindsdien heeft het dansvirus mij nooit meer losgelaten.

In mijn studietijd heb ik het volksdansen weer opgepakt bij de Wieledansers in Wageningen. Vanaf dat moment heeft het dansen zich in allerlei richtingen uitgebreid.

Zelf heel veel dansen
Wanneer ik maar kon, zocht ik de dansvloer op. Meerdere lesavonden dansen bij de Wieledansers, zoveel mogelijk meedoen met specialisatieworkshops in allerlei stijlen, instuiven, bals en festivals bezoeken en cursussen volgen.

Het volksdansrepertoire in Nederland is zo divers en afwisselend. Dat verveelt nooit.

Lesgeven
In 1996 ben ik de kaderopleiding tot volksdansleider gaan doen en ik heb sindsdien lesgegeven bij Setnja in Nunspeet, Pieremachochel in Utrecht en Nirkoda in Veenendaal. Daarnaast heb ik veel workshops Nederlandse en internationale dansen gegeven, onder andere op het Doedans festival en bij verenigingen door heel Nederland.

Dansen en choreografieën maken
En toen kwam de stap om zelf dansen te gaan maken.

  • Voor de demogroep van Trianthella uit Assen heb ik een Nederlandse choreografie gemaakt.
  • Bij Pieremachochel heb ik vijf nieuwe Nederlandse dansen gemaakt, die opgenomen zijn in het programma Voetje voor Voetje (Kettingpolka, Voorjaarsmazurka, Wals bij Maanlicht, NoordZuid galop en Premièrewals) en later nog drie dansen die ik op het Nederlands danshuis hebben aangeleerd.
  • Voor een project van Ad en Lucia Linkels heb ik een nieuw einde gemaakt voor de Heemskerkpolka, omdat de oorspronkelijke video daarvan verloren was gegaan. Dat is een dans/choreografie waarin Nederlandse en Maori-figuren gemengd zijn.
    Met Pieremachochel hebben we deze dans ingestudeerd en tijdens de presentatie van de DVD-serie Faka Pasifika uitgevoerd.
  • En mijn meest recente creatie is de Hora varia (2022), een vrolijke, nieuwe dans ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Nirkoda met Scandinavische muziek en danselementen uit het internationale repertoire.

Wil je meedoen met een van onze danslessen?


Advertentie